Tekmovalni dnevi Instituta Jožef Stefan

Tekmovanje v izdelavi osebnih strani za mobilne telefone

O mobilnih spletnih straneh

Mobiteli postajajo vse bolj zmogljive naprave, ki nas spremljajo v vsakdanjem življenju in so kot taki idealen vmesnik za dostop do koristnih podatkov. Večina jih omogoča prikaz običajnih spletnih vsebin, a je njihov prikaz pogosto neuporaben. Zaradi bistveno manjših zaslonov, tipkovnic in drugih razlik v primerjavi z osebnimi računalniki so za mobilne naprave potrebne prilagojene vsebine. Še vedno se uporabljajo spletne tehnologije (HTML, idr.), velikosti strani, slik in razpored vseh informacij pa je treba prilagoditi napravi.

Tekmovanje

Naloga tekmovalcev je razvoj osebne/ih strani za prikaz na svojem mobilnem telefonu. Tekmovalci tekmujejo posamično. Kje in kdaj razvijajo osebne strani, ni pomembno. Pri tem si lahko pomagajo z nasveti poljubnih strokovnjakov, za implementacijo pa morajo poskrbeti sami. Dovoljeno je uporabljati že narejene javno dostopne storitve in gradnike ter zajemati podatke s spleta.

Tekmovanje se bo pričelo, predvidoma, prvi teden v marcu z uvodno predstavitvijo v predavalnici podjetja Marg, Tržaška 515 v Ljubljani. Obvezne so predhodne prijave na e-naslov tekmovanje@marg.si s pripisom »za dijaško mobi tekmovanje«. Po prispeli prijavi vas bomo obvestili o točnem datumu in času predstavitve. Na predstavitvi bodo podane vse tehnične podrobnosti, viri in kontaktni podatki. Predvideni so trije sestanki, kjer bomo spoznavali pomembne prijeme in skupaj reševali težave.

Predstavitev rešitev bo na dan tekmovanja, 28. 3. 2009 (izjemoma, po predhodnem dogovoru, tudi prej). Rešitve je treba oddati najkasneje na dan pred predstavitvijo, torej do 27. 3. 2009, na naslov tekmovanje@marg.si.

Rešitev mora vsebovati:

Po oddaji bodo tekmovalci rešitve predstavili komisiji. Komisija bo oddane rešitve ocenila na osnovi kriterijev, opisanih v nadaljevanju. Rešitev bo sprva ocenila na tekmovalčevem mobilnem telefonu, upoštevala pa se bo tudi kvaliteta prikaza na drugih mobilnikih.

Razglasitev rezultatov bo 28. 3. 2009 na IJS, kjer bodo tekmovalci najboljše rešitve tudi javno predstavili. Najboljše tekmovalce čakajo lepe nagrade. Prva nagrada je iPhone (trenutno najbolj iskan mobilnik), ob primerni udeležbi pa bo nagrad več.

Ocenjevalni kriteriji

Vsak izmed štirih sklopov se oceni s točkami od 0 do 10. Pri vseh kriterijih se upošteva tudi inovativnost in tehnična izpopolnjenost.

 

Priporočamo tudi, da se seznanite s pravilnikom tekmovanja IJS v izdelavi osebnih strani za mobilne telefone.

Na vrh strani. | H kazalu. | Imate vprašanje ali komentar?