Tekmovalni dnevi Instituta Jožef Stefan

Tekmovanje v izdelavi aplikacij za mobilne portale

O mobilnih portalih

Mobiteli postajajo zmogljive naprave, ki nas spremljajo povsod, predstavljajo pa tudi idealen vmesnik za dostop do podatkov, koristnih v vsakdanjem življenju. Večina jih omogoča prikaz običajnih spletnih vsebin, a njihov prikaz je, običajno, praktično neuporaben. Zaradi bistveno manjših zaslonov, tipkovnic in drugih razlik v primerjavi z osebnimi računalniki so za mobilne naprave potrebne prilagojene vsebine. Še vedno se uporabljajo spletne tehnologije (HTML itd.), velikosti strani, slik in razpored vseh informacij pa je treba prilagoditi napravi. Mobilne naprave so med seboj zelo različne, kar razvoj precej zaplete.

Problem je rešljiv z uporabo platforme, ki vsebino prilagodi napravi in ena takih bo na voljo tudi vam. Razvilo jo je podjetje Marg v sodelovanju z Mobitelom, na njej teče tudi Mobitelov Planet. Naročniki Mobitela si ga lahko ogledate, ostali prosite prijatelje.

Platforma Pla.NET omogoča gradnjo portala iz manjših aplikacij — portletov. Primeri takih portletov na Planetu so: vreme, šport, prosti čas, . . . Na tekmovanju boste vi napisali svoj portlet za funkcionalnost, ki mislite, da bi bila koristna. Najlažje bo, če izhajate iz lastnih potreb ali potreb vaših znancev (morda se kdo od vas sprašuje, kdaj so odprte trgovine).

Portlet se bo izvajal na našem strežniku, do njega pa boste lahko dostopali s poljubnega mobilca ali osebnega računalnika. Vse potrebno znanje za uporabo platforme in strežnika boste dobili na predavanjih, v dokumentaciji in od strokovnjakov, ki vam bodo na voljo.

Tekmovanje

Tekmovanje se začne z uvodnim predavanjem 22. 1. 2008 ob 15. uri v predavalnici podjetja Marg, Tržaška 515, Ljubljana. Prosimo za predhodne prijave na naslov tekmovanje@marg.si. Na predavanju bodo predstavljene vse tehnične podrobnosti, viri, kontakti, dogovorili pa se bomo tudi za nadaljnje izobraževanje. Predvideni so redni mesečni sestanki, vsak teden termin za govorilne ure in predavanja po potrebi.

Tekmovalci lahko razvijajo mobilne aplikacije posamično ali v skupini. Pri tem si lahko pomagajo z nasveti strokovnjakov, za implementacijo pa morajo poskrbeti sami. Dovoljeno je uporabljati že narejene javno dostopne storitve in gradnike. Zajemanje podatkov s spleta in drugih virov je dovoljeno in pogosto smiselno.

Rok za oddajo rešitev je 22. 3. 2008 na naslov tekmovanje@marg.si.

Rešitev mora vsebovati:

Po oddaji bodo tekmovalci rešitve predstavili komisiji. Komisija bo oddane rešitve ocenila na osnovi kriterijev, opisanih v nadaljevanju. Ocenjevana bo kakovost rešitve in pa možnost nadaljnjega razvoja. Za kompleksnejše ideje boste, v predvidenem času, lahko razvili prototip, s katerim boste dokazali, da je ideja uporabna. Obetajoče zamisli bomo podprli in omogočili njihov nadaljnji razvoj.

Rezultati bodo znani 29. 3. 2008 na razglasitvi tekmovanja IJS v znanju računalništva, kjer bodo tekmovalci rešitve tudi javno predstavili. Najboljše čakajo lepe nagrade. Prva nagrada je iPhone (trenutno najbolj iskan mobilec), ob primerni udeležbi pa bo nagrad več.

Ocenjevalni kriteriji

Vsak izmed štirih sklopov se oceni s točkami od 0 do 10. Pri vseh kriterijih se upošteva tudi inovativnost in tehnična izpopolnjenost.

Na vrh strani. | H kazalu. | Imate vprašanje ali komentar?